Onnellisten Omenoiden Mehu

Fully Ecological - Fully Transparent

Hakosen puutarhalla Karjalohjalla jokainen lajike poimitaan talteen silloin, kun omenat ovat kypsyneet sopiviksi mehun puristamiseen. Tämä tapahtuu lajike lajikkeelta, eikä mehuja sekoiteta keskenään. Mehuihin ei ole lisätty vettä, tai mitään muuta lisäainetta ja yhteen pullolliseen omenamehua on käytetty noin 2,5 kiloa täysin puhdasta puusta poimittua ykkösluokan omenaa.

Mehu on pakattu Harri Koskisen suunnittelemaan 1,2 litran elintarvikemuovipulloon, jonka voi jatkokäyttää esim. omenien, marjojen pakastamisessa. Huomaathan, että pullo on pakattu piripintaan, jotta pulloon ei jää happea. Avaa varovasti.

Onnellisten omenoiden symbolin on suunnitellut professori Erik Bruun. Omenoiden viljelijä ja mehun tekijä on Tero Palmroth.

Kaikkea toimintaamme ohjaa rehellisyys, läpinäkyvyys ja ympäristön kunnioittaminen. Tehtävämme on tuottaa esimerkillistä lähiruokaa, ilman myrkytyksiä ja ilman avustuksia. Meille on tärkeää, että kaikki tuotteen tekemiseen osallistuvat saavat reilun korvauksen hyvin tehdystä työstä.

Hakosen tilan omenasato vuonna 2021 jäi määrällisesti heikoksi. Mutta valkea kuulas-, samo- ja lobo-lajikkeiden mehun laatu on erinomainen. Vuoden tuotanto on myyty kokonaisuudessaan jälleenmyyjille ja on saatavilla kaupoista.

Hakosen tilan omenapuita.

Ykkösluokan Lobo-omenoita lähdössä Sammatin mehustusasemalle. Onnellisten omenoiden mehu on aito lähituote, se valmistetaan alusta loppuun 100 kilometrin säteellä Helsingistä.

Valmis tuote. Onnellisten omenoiden mehu - edelleen ilman myrkytyksiä ja ilman Suomen tai EU:n tukiavustuksia.

Artikkeli Onnellisten Omenoiden mehusta Viini-lehdessä

Lajikkeet

Leima kertoo

Kun mehu pakataan, niin jokaiseen pakkaukseen lyödään leima, joka kertoo mistä lajikkeesta mehu on puristettu.

Pirja

Varhaislajike. Makea, karamellimainen.

Valkea Kuulas

Raikkaan makuinen, kirpeä hapokas. Väri vihreä. Kypsyessään vaalenee.

Samo

Puolimakea, hapokas, rauhallinen. Kypsyy kellertävän punakaksi.

Jaspi

Makea, "hunajainen". Peiteväri kauttaaltaan hehkuvan punainen.

Raike

Makea, "vaniljainen". Punainen peiteväri.

Lobo

Makea, puolihapokas, turvallinen. Tummanpunainen "talvilajike".

Mehun aukoton historia ja läpinäkyvä hinnanmuodostus

Etiketin suunnittelija, professori Erik Bruun, viljelijä Tero Palmroth ja pakkauksen suunnitellut muotoilija Harri Koskinen Heinolan Heilassa 2016.

Taimet kasvatettu ja varrestettu B9-runkoihin Ahvenanmaalla 1999.

Istutettu 2001 Karjalohjalla Hakosen tilan luomupelloille etelärinteeseen n. 2 hehtaarin alalle. Kuusi lajiketta; pirja, valkea kuulas, samo, jaspi, raike ja lobo, yhteensä 2600 puuta.

Puut ovat riveittäin 1.30 metrin välein. Rivien päällä on ns. katekangas estämässä rikkaruohojen kasvamista ja lämmittämässä keväisin juuria.

Katekankaan päällä kulkee Israelissa kehitetty ns. tippukastelujärjestelmä jonka kautta iltaisin ennen auringonlaskua annetaan puille vettä n. 45 minuutin ajan. Vesi tulee tarhan viereisestä luonnon lähdealtaasta.

Järjestelmän kautta keväisin annetaan puille (luonnonmukaisia) ”vitamiineja” ja ravinteita.

Huhtikuussa puut leikataan. Heinäkuussa tehdään ns. valoleikkaus, jotta hedelmät saavat enemmän luonnonvaloa.

Satoa aletaan korjata lajikkeittain heinä-elokuun vaihteesta alkaen kun lämpösummat ovat täyttyneet ja kyseisen lajikkeen siemenistä n. 70% on tummia.

Parhaat yksilöt toimitetaan päivittäin prässimehupuristamoon kahdeksan kilometrin päähän Sammattiin, jossa mehuasema puristaa ja pastöroi mehun 50 vuotta vanhoilla laitteilla ja perinteisillä menetelmillä. Mehu pakataan 1.2 litran elintarvikemuovipulloon, jonka voi jatkokäyttää esim. omien marjojen pakastamisessa tai viedä muovinkierrätyspisteeseen. Mehu säilyy avaamattomana huoneenlämmössä 14kk ja avattuna jääkaapissa 2 viikkoa.

Mehuihin ei ole lisätty vettä, tai mitään muuta lisäainetta ja yhteen pullolliseen omenamehua on käytetty 2.5 kiloa täysin puhdasta puusta poimittua Hakosen tilan omenaa.

Onnellisten omenoiden mehun tuottaja allekirjoittaa YK:n ympäristöohjelman ja Ellen McArthur Foundationin New Plastics Economy Global Commitment-hankkeen arvot muovijätteen vähentämisen puolesta. Onnellisten omenoiden mehun pakkaus on 100% kierrätettävää, ja se on suunniteltu kestämään myös jatkokäyttöä kotona.

Hinnanmuodostus

Viljelijän kilohinta omenille on 1,30eur/kg, yhteen 1,2 litran pulloon valmista mehua käytetään 2,5kg omenaa. Yhden pullon raaka-ainekustannukset siis 3,25 eur/pullo

Sammatin Maamiesseura ry. mehuaseman puristuskustannus 0,528 eur/per kg. Puristuskustannukset yhteensä 2,5 x 0,528 = 1,33 eur/pullo.

Plastex Oy:ssä Lohjalla teetetty elintarvikemuovinen, 1,2 litran pullo 0,62 eur/kpl.

Painoryhmässä Helsingissä teetetyt etiketit 0,61 eur/ pullo.

Bestpak Pirkanmaa, lähetyspakkaukset 0,13 eur/ pullo.

Toimituskulut 0,20 eur/pullo.

Tuote myydään lähikaupoille hintaan: 6,50 + alv 14 % = 7,41 eur/pullo.

Suositusvähittäishinta jälleenmyyjille 12,00 eur sis. alv.

Terveellisiä makuelämyksiä.

Tero Palmroth

Omenaolutta La Mattassa, 2020.

Maistatusta Sibelius-monumentilla, 2018.

Maistatusta Järvenpään Citymarket, syyskuussa 2018.

Maistatusta Stockmann herkku Tapiola, 2018

Nexgeneration maistatusta Alessian kanssa, K-Market Kauklahti, 2018

Jälleenmyyjät

Onnellisten omeneiden mehun liput liehuvat Heinolan Heilassa 2019.

HAPPY APPLE -JÄLLEENMYYJIÄ SUOMESSA:

Saatavilla K-Marketeista ja K-Supermarketeista Uudellamaalla.

Ravintoloista laseittain

Saatavilla ravintola Savoyssa laseittain.

K-Supermarket Lasihytti

K-Supermarket Postitalo

K-Citymarket Ruoholahti

Juustokauppa Lentävä Lehmä, Hakaniemen kauppahalli

K-Supermarket Hertta

K-Supermarket Mankkaa

Kaivopuiston kala

Yhteystiedot

Hakosen Tila

Hakosenkuja 1
Karjalohja

Myynti ja tiedustelut Focusmer Oy:

+358 44 737 4738
happyapple@happyapple.fi