Olemme laajentaneet onnellisista omenoista onnellisiin vihanneksiin. Edelleen ilman myrkkyjä ja kaikki käsin istutettu. Luomussa yli 20 vuotta olleelle pellolle olemme istuttaneet kesäsipulia, perunaa (3 eri lajiketta Marabel, Belana ja Ranomi) ja kesäkurpitsaa (Diamant-lajike) sekä raparperia.
Vihanneksia saatavilla:
Omenasato 2022 on hyvä. Onnellisten omenoiden mehua on saatavilla jälleenmyyjiltä elokuusta alkaen. Lajikkeet (poimintajärjestyksessä) Pirja, Valkea-kuulas, Samo, Raike, Jaspi ja Lobo. Ovh. 15,00 € / pullo.
Hakosen puutarhalla Karjalohjalla jokainen lajike poimitaan talteen silloin, kun omenat ovat kypsyneet sopiviksi mehun puristamiseen. Tämä tapahtuu lajike lajikkeelta, eikä mehuja sekoiteta keskenään. Mehuihin ei ole lisätty vettä, tai mitään muuta lisäainetta ja yhteen pullolliseen omenamehua on käytetty noin 2,5 kiloa täysin puhdasta puusta poimittua ykkösluokan omenaa.
Mehu on pakattu Harri Koskisen suunnittelemaan 1,2 litran elintarvikemuovipulloon, jonka voi jatkokäyttää esim. omenien, marjojen pakastamisessa. Huomaathan, että pullo on pakattu piripintaan, jotta pulloon ei jää happea. Avaa varovasti.
Onnellisten omenoiden symbolin on suunnitellut professori Erik Bruun. Omenoiden viljelijä ja mehun tekijä on Tero Palmroth.
Kaikkea toimintaamme ohjaa rehellisyys, läpinäkyvyys ja ympäristön kunnioittaminen. Tehtävämme on tuottaa esimerkillistä lähiruokaa, ilman myrkytyksiä ja ilman avustuksia. Meille on tärkeää, että kaikki tuotteen tekemiseen osallistuvat saavat reilun korvauksen hyvin tehdystä työstä.
Kuvassa näkyvä lobo-lajikkeen tumma, melkein luumunpunainen väri syntyy kylmien öiden ja auringon yhteisvaikutuksesta. Luontaisen vahapinnan avulla omena sulkee kosteuden sisään ja suojelee itseään paleltumiselta. Satokautena 2022 lobo poimittiin vasta syyskuun viimeisellä viikolla. Tuloksena poikkeuksellisen täyteläinen ja makea mehumaku. Maista ravintola Savoyssa (alk. lokakuu 22 niin kauan kuin mehua riittää).
Kesäkuun ensimmäisellä viikolla havaitsimme tarhassa omenakääriäsen toukkien harsoa. Viljelijän Berner auttoi meitä löytämään biologisen vaihtoehdon myrkytykselle. Saimme torjuttua kääriäiset onnistuneesti luonnonmukaisin konstein.
Käyttämämme aine on nimeltään Turex, jota voimme suositella lämpimästi. Se on bakteerivalmiste, joka aktivoituu perhostoukkien suolistossa.Perhostoukat altistuvat aineelle, kun ne syövät kasvin lehtiä. Turex on hyväksytty myös luomutuotantoon.
Ykkösluokan Lobo-omenoita lähdössä Sammatin mehustusasemalle. Onnellisten omenoiden mehu on aito lähituote, se valmistetaan alusta loppuun 100 kilometrin säteellä Helsingistä.
Laadun takeena on myös viranomaisten valvonta. Meille viljelijöille esitetään monia eri kysymyksiä heidän toimestaan ja näin kuluttaja voi olla huoletta ja varmistua ensiluokkaisesta laadusta. Vastaamme aina mielellämme meille esitettyihin kysymyksiin ja pyrimme jatkuvasti kehittämään toimintaamme.
Valmis tuote. Onnellisten omenoiden mehu - edelleen ilman myrkytyksiä ja ilman Suomen tai EU:n tukiavustuksia.
Artikkeli Onnellisten Omenoiden mehusta Viini-lehdessä
Kun mehu pakataan, niin jokaiseen pakkaukseen lyödään leima, joka kertoo mistä lajikkeesta mehu on puristettu.
Varhaislajike. Makea, karamellimainen.
Raikkaan makuinen, kirpeä hapokas. Väri vihreä. Kypsyessään vaalenee.
Puolimakea, hapokas, rauhallinen. Kypsyy kellertävän punakaksi.
Makea, "hunajainen". Peiteväri kauttaaltaan hehkuvan punainen.
Makea, "vaniljainen". Punainen peiteväri.
Makea, puolihapokas, turvallinen. Tummanpunainen "talvilajike".
Taimet kasvatettu ja varrestettu B9-runkoihin Ahvenanmaalla 1999.
Istutettu 2001 Karjalohjalla Hakosen tilan luomupelloille etelärinteeseen n. 2 hehtaarin alalle. Kuusi lajiketta; pirja, valkea kuulas, samo, jaspi, raike ja lobo, yhteensä 2600 puuta.
Puut ovat riveittäin 1.30 metrin välein. Rivien päällä on ns. katekangas estämässä rikkaruohojen kasvamista ja lämmittämässä keväisin juuria.
Katekankaan päällä kulkee Israelissa kehitetty ns. tippukastelujärjestelmä jonka kautta iltaisin ennen auringonlaskua annetaan puille vettä n. 45 minuutin ajan. Vesi tulee tarhan viereisestä luonnon lähdealtaasta.
Järjestelmän kautta keväisin annetaan puille (luonnonmukaisia) ”vitamiineja” ja ravinteita.
Huhtikuussa puut leikataan. Heinäkuussa tehdään ns. valoleikkaus, jotta hedelmät saavat enemmän luonnonvaloa.
Satoa aletaan korjata lajikkeittain heinä-elokuun vaihteesta alkaen kun lämpösummat ovat täyttyneet ja kyseisen lajikkeen siemenistä n. 70% on tummia.
Parhaat yksilöt toimitetaan päivittäin prässimehupuristamoon kahdeksan kilometrin päähän Sammattiin, jossa mehuasema puristaa ja pastöroi mehun 50 vuotta vanhoilla laitteilla ja perinteisillä menetelmillä. Mehu pakataan 1.2 litran elintarvikemuovipulloon, jonka voi jatkokäyttää esim. omien marjojen pakastamisessa tai viedä muovinkierrätyspisteeseen. Mehu säilyy avaamattomana huoneenlämmössä 14kk ja avattuna jääkaapissa 2 viikkoa.
Mehuihin ei ole lisätty vettä, tai mitään muuta lisäainetta ja yhteen pullolliseen omenamehua on käytetty 2.5 kiloa täysin puhdasta puusta poimittua Hakosen tilan omenaa.
Terveellisiä makuelämyksiä.
Onnellisten omenoiden mehun tuottaja allekirjoittaa YK:n ympäristöohjelman ja Ellen McArthur Foundationin New Plastics Economy Global Commitment-hankkeen arvot muovijätteen vähentämisen puolesta. Onnellisten omenoiden mehun pakkaus on 100% kierrätettävää, ja se on suunniteltu kestämään myös jatkokäyttöä kotona.
Onnellisten omenoiden juhlaolutta tehdään vuonna 2022 rajoitettu 1000 litran (3000 pullon) erä. Pullossa n. 10 % vuoden lobo-lajikkeen mehua. Tiedustelut: Kanavan Panimo.
Mehun maistatuksia:
HAPPY APPLE -JÄLLEENMYYJIÄ SUOMESSA:
Katso mehun tämän hetken saatavuus Keskon sivuilta. (Klikkaa linkin "Tuote muissa kaupoissa")
Ravintoloista laseittain
Saatavilla ravintola Savoyssa laseittain.
Hakosenkuja 1
Karjalohja
+358 44 737 4738
happyapple@happyapple.fi